Bees Before Anything Else: zo wordt onze rauwe honing gemaakt
It’s here: Gucot Bloesemhoning! O honey, we houden zó van deze zoetmaker. Maar alleen als het met respect voor de bij en het natuurlijke proces gemaakt is. Om zeker te weten dat ons zoetste goedje zo puur mogelijk en bee-friendly gemaakt zou worden, hebben we ruim de tijd genomen om de beste imker te vinden om samen onze honing eerlijk, respectvol en gezond te houden.
Bee’s bos
Gucot Bloesemhoning komt uit de Nederlandse Biesbosch – of Bee’s Bos zoals wij het liever noemen –, een prachtig beschermd natuurgebied. Bijen leven er in de vrije natuur en zoemen van bloesemboom naar bloesemboom. Wanneer hun honingzak met nectar gevuld is, vliegen ze terug naar de honingraat. Daar geven ze de nectar aan bijen die er de verrukkelijkste honing van maken. Om het veilig te bewaren, sluiten ze de cellen van de honingraat af met bijenwas. So, so smart!
Bees BAE
We zijn dol op honing als zoetmaker; in drankjes, dressings, ontbijtjes… You name it. Maar we kunnen er alleen van genieten als het gemaakt is met respect voor de bijen: Bees Before Anything Else! Zó belangrijk zijn deze beestjes voor de wereld. Bijen leven zelf ook van hun eigen honing en bewaren daarom een flinke voorraad om te kunnen overwinteren. Voor veel (vaak goedkopere) honingsoorten wordt echter de complete honingraat geleegd om potjes mee te vullen. Als alternatief voedsel krijgen bijen dan suikerwater. Dat doet niet alleen iets met de kwaliteit van de honing, maar ook met de gezondheid van de bijen. Onze imkers laten daarentegen altijd een flinke batch achter voor de bijen zelf, we halen de raat dus niet helemaal leeg. Zo kunnen de bijen op de meest natuurlijke manier overwinteren en genieten van hun eigen harde werk.
Gezond goedje
Bovendien wordt veel honing vaak flink verhit voor productie, waardoor de mooiste eigenschappen verloren gaan. Gucot Bloesemhoning blijft onverhit, zodat alle voedingsstoffen worden behouden. Rauwe honing zoals het bedoeld is dus. Het zit vol antioxidanten die zorgen voor een ontstekingsremmende werking.(1) Ook bevat het aardig wat mineralen en vitaminen (met name B en C). En wist je dat honing in de oudheid al gebruikt werd vanwege de antibacteriële werking? Een kloddertje honing werd bijvoorbeeld op wonden gesmeerd voor een snelle genezing.
So sweet!
Dankzij onze sweet tooth én deze health benefits bleef het bij ons kriebelen om een mooie, rauwe honing aan de webshop toe te voegen. Helemaal (h)eerlijk, lokaal, puur en bee-friendly dus! Scoor hier jouw potje Gucot Bloesemhoning, en ga alvast aan de slag met ons favoriete recept of voeg het toe aan je daily dose of health: Gucot Appelazijn. Bekijk hier de reels voor de lekkerste variaties.
Bronnen voor dit artikel:
1. Vallianou, N. G., Gounari, P., Skourtis, A., Panagos, J., & Kazazis, C. (2014). Honey and its anti-inflammatory, anti-bacterial and anti-oxidant properties. Gen Med (Los Angel), 2(132), 1-5.